Grøntsagshavetips til december

 

Grøntsagshavetips til december
Efter et års arbejde i køkkenhaven lokker vinterhvilen. Jeg nyder min køkkenhave og alt, hvad der hører med, men ikke havearbejde i årets koldeste måneder er også rart. På de smukkeste vinterdage er gåturen til haven en udflugt. Tag et kig på havens tilstand eller for at tackle et vinterjob. Jeg giver dig mine køkkenhavetips til december.

Oprydning og rengøring
Ryd ud i haveskuret og tak forsinkede gøremål. Tag højde for efterårsstorme, tjek taget igen og kom med mulige løsninger ved pladsmangel. Rens tagrenderne og lad vandet løbe ud. Når regntønderne er fyldte, kan du frakoble nedløbsrørene, så vandet løber ud i haven. På den måde forhindrer du oversvømmelse i skuret. Det ville være en skam, hvis dit værktøj blev tæret af fugt i skuret.

Rengøringsværktøj
Rengør haveredskaber, så de er klar til næste havesæson. Rent værktøj holder længere og skal udskiftes mindre hurtigt. Brug varmt vand og en børste og lad dem derefter tørre grundigt. Giv træet en makeover ved at gnide det med kogt linolie og tjek straks, om værktøjet stadig er intakt og fungerer korrekt. Spænd eventuelt skruer ekstra og slib stumpe værktøjer som spade og hakke med en vinkelsliber.

Forberedelse af køkkenhaven til vinteren
Er køkkenhaven ikke klar til vinter endnu? Det er nu. Fjern dahliaerne fra jorden eller, hvis du efterlader dem i jorden, dæk dem med halm eller planterester. Dette giver frost mindre chance. Du kan læse mere om opbevaring af georginer om vinteren i denne blog: Opbevaring af dahliaer. Muld jorden med kompost og planterester, det beskytter haven mod vejrpåvirkninger som frost og (slående) regn og komprimerer jorden mindre hurtigt.

Tjek gemt høst
Hvis du opbevarer din høst i dit skur eller haveskur, er det vigtigt at tjekke den jævnligt. Tænk for eksempel på kartofler, men også rødbeder eller gulerødder, som du kan opbevare i en kasse med sand. Det bliver mere og mere fugtigt udenfor, hvilket betyder, at der er større chance for skimmelsvamp. Når først disse er i en kasse, påvirker de hurtigt den anden afgrøde. Så det er vigtigt at tjekke regelmæssigt. Kartoflerne begynder at spire. Du kan fjerne disse bakterier, så holder kartoflerne sig gode længere. Hold øje med vejrudsigterne, hvis der er forudsagt frost, kan du dække høsten med tæpper eller lægge den et varmere sted.

Lav en dyrkningsplan
Vinteren er ideel til at lave en dyrkningsplan og kontrollere frøbestanden. Hvad er dine planer for det nye år? Vil du have flere grøntsager i haven, eller flere blomster? Evaluer straks din tidligere køkkenhavesæson. Hvad gik galt, hvad vil du anderledes næste år? Vinteren er primært til fordybelse og planlægning, når det meste af arbejdet er gjort. Som gartner nyder jeg det utroligt meget.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.